Reflü, göğüsün alt bölgesinde mide ekşimesi olarak adlandırılan ve yanma ile beraber ağrı gösteren çok sıkıntılı bir durumdur. Mide asidi tekrardan yemek borusuna geçtiği zaman ortaya çıkar. Reflü ikiye ayrılmaktadır. Bunlar;
- Gastroözofageal reflü (mide reflüsü): Midenin içerisindekilerin yemek borusunun alt bölümüne kaçmasıyla oluşur.
- Laringofaringeal reflü (boğaz reflüsü): Bu ise midenin içerisindekilerin genize, boğaza veya ses tellerine doğru kaçmasıdır.
Reflü Neden Olur?
Reflü, alt özofagus sfinkterinin ( alt özafagustaki kaslar) düzgün bir şekilde kapanmadığında ve mide içeriği özofagusa geri sızdığı zaman ortaya çıkar. Alt özofagus sfinkteri, mide ve yemek borusu arasında bir kapak şeklinde hareket eden, halkaya benzer bir kastır. Geriye doğru çekilen bu mide asidi, yemek borusunun iç bölgesiyle temas ettiği zaman göğüs bölgesinde yanma hissine sebebiyet verir. Bu durumda da mide ekşimesi baş gösterir. Haftada iki defadan fazla meydana çıkan mide ekşimesi reflü olarak kabul edilmektedir ve tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Reflü Nefes Darlığı Yapar Mı?
Reflü bazı durumlarda nefes darlığına yol açabilir. Çünkü yemek borusuna kaçacak olan mide asidi daimi olarak bronşlardaki dokuları uyarır ve bu uyarılar sonucunda ise nefes darlığı ortaya çıkabilir. Hatta bazı ileri vakalardaki mide reflü sorunu yaşayan kişilerde astım krizleri de tetiklenebilmektedir. Bu durum yine mide asinin baskılamasından kaynaklanmaktadır.