1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Gastrit nefes darlığı yapar mı?

Gastrit nefes darlığı yapar mı?
+ - 0

Bilinmesi gerekir ki gün içerisinde yaşanılan yoğun stres, kullanılan ilaçlar veya tüketilen gıdalar, mide gastrit sorunu, iç kanama, ülser, reflü veya spazmlardan dolayı midede ve bağırsaklarda yoğun kasılmalara sebep olabilir. Sürekli geğirmek de stres nedenli olabilir ve bazı durumlar da bu semptomlar özellikle akut veya kronik gastrit sorunlarına işaret ediyor olabilir.

Gastrit Nedir?

Gastrit, midedeki zarın iltihaplanıp tahriş olması durumudur. Bu duruma yukarıdaki nedenlerle beraber enfeksiyon sorunları, aşırı alkol tüketimi ve bazı alerjik durumlarla beraber bağışıklık koşulları gibi birçok faktör sebep olabilir. Gastrit, akut (birkaç gün süren ataklar) veya kronik (uzun süreli) olabilir. Kronik atrofik gastrit olarak bilinen bir durum da dâhil olmak üzere bazı gastrit formları, mide kanseri riskini arttırabilir. Akut veya kronik gastrit formları ise şunlardır;

  • Eroziv gastrit: Bu tür gastritte mide mukozası tabakasına ciddi bir zarar gelir. Bu zar ayrıca mide astarı olarak da bilinmektedir. Eroziv gastrit, mide astarında derin yara şeklinde oluşabilen erozyonlara sebep olur.
  • Antral gastrit: Çok daha az yaygın bir mide iltihabı şeklidir. Antral gastrit formu, midenin alt bölgesinde ortaya çıkar. Yaşlı kişilerde tip gastrit görülme olasılığı daha yüksektir.  Bu sorun, bakteri,  virüs, midedeki hasarlar veya mideyi aşındırıcı ilaçlardan dolayı ortaya çıkabilir.
  • Atrofik gastrit: Tip A veya B gastrit olarak da isimlendirilen atrofik gastrit, kronik gastrit sorunun bir alt türüdür. Atrofik ve diğer gastrit formları arasındaki ana fark, mide bezlerindeki ölümdür ve bunların intestinal veya fibröz dokularla değiştirilmesidir.
  • Eritematöz gastrit: Bu gastrit formu ise daha çok bakteriyel nedenlerden dolayı midenin iç kısmında oluşan iltihaplanmadır. Eritematöz gastrit sorunu tedavi edilmezse ülsere dönüşebilir.

Gastrit Nefes Darlığı Yapar Mı?

Gastrit kaynaklı iltihaplanmalar şişkinlik ve nefes darlığına yol açabilir. Bunlarla beraber kronik halsizlik, midede yanma, baş dönmesi ve mide bulantısı semptomları da görülebilir.

Yorum Yap