1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Farenjit nefes darlığı yapar mı?

Farenjit nefes darlığı yapar mı?
+ - 0

Farenjit, farenks olarak da bilinen boğazın arka kısmında oluşan iltihaptır. Bu durum genellikle boğaz yanması, boğazda gıcık hissi ve yutma zorluklarına neden olur. İki tür farenjit türü vardır. Bunlar;

  • Akut farenjit: semptomları yalnızca boğazla ilgili değildir. Akut farenjit, boğaz yanması, kuruluk, ağrı, ses kısılmaları, yüksek ateş, yorgunluk ve burun tıkanması gibi belirtiler de gösterebilir.
  • Kronik farenjit: Semptomları arasında yüksek ateş veya halsizlik bulunmaz. Genel olarak kronik farenjit, yutkunmada güçlük, boğazda yanma, yabancı cisim takılmış hissi ve yutkunma güçlüğü gibi belirtiler gösterebilir.

Faranjit Neden Olur?

Farenjit çoğunlukla, bazı hastalıklara neden olan viral virüslerden kaynaklanmaktadır. Bu duruma viral farenjit de denilmektedir. Nadir durumlarda ise duruma bazı bakteri türleri neden olabilir. Sigara ve havadaki tahriş edici maddelere maruz kalma da bu soruna sebep olabilir. Viral farenjit nedenleri şunlardır;

  • Grip ve soğuk algınlığı virüsü (adenovirüs enfeksiyonu)
  • Kızamık ve suçiçeği virüsleri,
  • Mononükleoz ve krup (çocuklarda görülen bir hastalık)
  • Herpes simpleks enfeksiyonu
  • Enterovirüs

Çoğu farenjit vakası, 1 hafta veya daha kısa bir sürede tedavi edilmeden kendiliğinden geçer.  Antibiyotikler ise viral enfeksiyonların sebep olduğu farenjit vakalarına yardımcı değildir ve sadece bakteriyel bir enfeksiyonun devam ettiği durumlarda kullanılır. Farenjit tedavisi için ayrıca doktor, pastil veya ibuprofen türevli ilaçlar önerebilir. Tüm bunlarla beraber bol sıvı alınmalıdır.

Farenjit Nefes Darlığı Yapar Mı?

Farenjite neden olan virüs veya bakteriler, üst solunum yollarında tıkanıklıklara yol açabileceği için nefes darlığı muhtemeldir. Farenjitte görülen nefes darlığı semptomu genellikle uyku esnasında ağırlaşabilir.

Yorum Yap