Vücutta bulunan kırmızı kan hücreleri, akciğerlerdeki oksijen kısmına bağlanan ve onu vücuttaki dokulara taşıyan, demir bakımından çok zengin bir protein olan hemoglobini taşır. Kansızlık, yeterli miktarda kırmızı kan hücresi bulunmadığında veya kırmızı kan hücrelerinin sağlıklı bir şekilde çalışmamasından dolayı meydana çıkar. Bu sorunlar tedavi edilmezse kansızlık hastalığı adı olarak bilinen anemi türleri baş gösterebilir.
Kansızlık Neden Olur?
Kansızlığın birçok olası nedeni bulunur. Bunlar;
- Folik asit, B12 vitamini ve demir gibi ana vitamin ve minerallerin eksikliği,
- Tüketilen besinlerin malabsorpsiyonu (emilim bozukluğu). Buna örnek olarak crohn ve çölyak hastalıkları verilebilir.
- Yüksek düzeyde bir adet kanaması veya iltihap kaynaklık barsak hastalıkları,
- Kemikteki ilik sorunları ve kanser hastalığı,
- Romatoid artrit, kronik anemi gibi kronik durumlar.
- Talasemi sorunu veya orak hücre problemi gibi bazı gensel hastalıklar.
- Sıtma gibi enfeksiyonel sorunlar,
- Özellikle antibiyotik gibi kullanılan bazı ilaçlar ve kanser tedavileri,
- Hamilelik ve ergenlik dönemleri gibi vücudun normalden çok daha fazla enerjiye ihtiyaç duyduğu zamanlar kansızlığa neden olabilir.
Kansızlık Nefes Darlığı Yapar Mı?
Kansızlık sorunu ilerlerse dokulara ulaşması gereken oksijen yeterli düzeyde ulaşamayarak hipoksi denilen bir durum oluşur. Bu durum nefes darlığı, aşırı kansızlık ve akabinde kronik halsizliğe yol açabilir. Örneğin hamilelikte kansızlık sorununun en belirgin semptomu nefes darlığı ve halsizliktir. Bebeklerde kansızlık sorununda da yine nefes darlığı ve gelişme geriliği gibi durumlar gelişebilir. Her insan anatomisi farklı olduğu için her anne adayı gebelikte kansızlık sorunu yaşamayabilir. Tüm bunlarla beraber kansızlık baş döndürür mü konusunu da unutmamak gerekir. Tedavi edilmeyen kansızlık sorunu baş dönmesi ve mide bulantısına da yol açabilir.