1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

İshal ve sebepleri


+ - 0

İshal tanım olarak: günde 3 defa veya daha fazla sayıda sulu, kıvamı azalmış dışkılama anlamına gelir. Çok fazla önemsenmese de hayatı tehdit edebilecek düzeye ulaşabilir. Dışkılama sıklığı, miktarı önem arz etmektedir.

İshal, az sayıda oluyor ve çok miktarda sulu dışkılama içeriyorsa ince bağırsak kaynaklı olduğu düşünülür. Ancak çok sık oluyor ve tuvalete gidildiğinde az miktarda dışkılama şeklinde gerçekleşiyorsa kalın bağırsak kaynaklı olduğu düşünülür.

İshale en sık gastroenterit denilen enfeksiyon sebepleri neden olurlar. Bunlar daha çok besin zehirlenmeleri, tifo, dizanteri gibi nedenlerden kaynaklıdır.

İshal ağırlıklı olarak enfeksiyon kaynaklı nedenlerle görülse de, bağırsak sistemini etkileyen diğer sebeplerde ishale sebep olabilir. Bunların yanında crohn, ülseratif kolit gibi bağırsak sistemi hastalıkları da çeşitli derecelerde ishale sebep olabilmektedir.

İleri derecede ishali olan kişilerde su kaybına bağlı olarak mukozalarda kuruma, deri turgorunda azalma gibi bulgular ortaya çıkabilir.
İshale yönelik olarak kesin tanı dışkı incelenmesi ile konur. Enfeksiyon kaynaklı ise dışkı incelemesine göre etken ortaya çıkarılır ve buna yönelik antibiyotik tedavisi başlanır. Besin zehirlenmeleri bakterilerden değil, toksinlerden köken aldığı için antibiyotik tedavisi anlamsızdır. Bu nedenle besin zehirlenmesinden şüphe duyulan hastalara daha farklı tedavi yöntemleri izlenmektedir.

İshalin en önemli sorunu dehidratasyondur. Dehidratasyon sonucu su ve elektrolit kaybına bağlı olarak kalp sorunları bulunabilir. Çok fazla ishali bulunan hastaya vakit kaybetmeden oral rehidratasyon sıvısı hazırlanıp verilmelidir. Bu sıvı eczanelerden alınıp verilebileceği gibi, evde de rahatlıkla hazırlanabilir.

Çok fazla sıvı kaybı olan hastalarda hemen dışarıdan sıvı takviyesi yapılır.

Yorum Yap