1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Nefroloji hangi hastalıklara bakar?

Nefroloji hangi hastalıklara bakar?
+ - 0

Böbrek üzerine araştırmaları konu alan Nefroloji son 60 yıl boyunca yapılan araştırmalar ile önde gelen tıp uzmanlık alanlarından birisi haline gelmiştir. Böbrek fizyolojisi üzerine yapılan erken çalışmalar ve deneyler kan basıncının düzenlenmesi, elektrolit ve asit-baz dengesine ilişkin görüşleri ortaya çıkarmıştır.
Bu fizyolojik araştırma, immünolojideki ilerlemelerle birleştiğinde, kronik böbrek yetmezliği (diyaliz ve böbrek transplantasyonu) için etkili yaşam sürdürme terapisine dönüşebilmektedir. Nefroloji, akut böbrek yetmezliği, kronik böbrek hastalığı, son dönem böbrek yetmezliği, kemik mineral metabolizması, böbrek anemi ve böbrek transplant reddinin önlenmesi için geniş bir klinik tedavi yelpazesini kapsıyor.

Nefroloji Bölümünün İlgilendiği Hastalıklar

Nefrolojinin temel konusu böbrek hastalıkları olmakla beraber bu bölüm mesane, idrar yolları gibi boşaltım sistemleri ile alakalı hastalıkları da kapsar. Eğer böbrek hastalıkları ya da boşaltım yolları ile ilgili bir rahatsızlıktan muzdarip iseniz Nefroloji bölümünden bir uzman doktor ile görüşmenizde fayda olacaktır. Nefroloji bölümünün araştırma konusuna giren hastalıklardan bazıları şunlardır:
Nefrit: Böbrek yetmezliğine sebep olan bu hastalık nefronlarınm iltihaplanması sonucu gerçekleşir.
Albumin: Böbrekteki idrar süzme kapsüllerinde meydana gelen rahatsızlık sebebiyle oluşan hastalıktır.
Böbrek Taşları: Böbrek taşı idrar yollarımızdaki oluşan iltihap sonucu buradaki maddelerin çökmesi ile meydana gelir. Bu hastalık idrarın kanlı çıkmasına ve böbrek ağrılarına sebep olur.
Üremi: Böbrek yeterli miktarda üreyi süzemediğinde meydana gelen bir hastalıktır.
Böbrek Kanseri: Böbrek kanseri çocuk ve ort yaş üzeri kişilerde iki farklı tümör ile kendisini gösterir. Bu çocuklarda “Wilm’s tümörü” , yetişkinlerde ise “renal hücreli karsinom” olarak adlandırılır. Bu hastalıkların tedavisinde erken teşhis çok önemlidir.
Böbrek Yetmezliği: Kişideki böbreklerin işlevlerini yerine getirememesi sonucu meydana gelir. Akut ve Kronik böbrek yetmezliği olarak ikiye ayrılır. Kandaki kreatin ve üre oranlarındaki değişimler üzerinden kontrol edilebilir.

Hastalık Belirtileri Nelerdir?

Nefroloji alanına giren hastalıkların genel belirtileri şunlardır:

  • Sürekli idrar yapma ihtiyacı duymak
  • Karın bölgesinde sürekli bir ağrı
  • El ve ayaklarda şişlik
  • Mide bulantısı
  • Nefes darlığı çekmek
  • İdrar yapamamak
  • Böbrek hastalıklarında erken teşhis tedavi de çok önemlidir. Bu nedenle her altı ayda bir doktorunuzdan idrar tahlili istemeye özen gösterin.

Yorum Yap