Dermatoloji yani bir diğer adıyla cildiye bölümü, deri ve türevi hastalıklara bakar. Dermatoloji bölümü bu hastalıklara bakmasının yanında tırnak, saç, ağız ve genital bölgesi mukozasında meydana gelen rahatsızlıkları tedavi edebilen bir bilim dalıdır. Deri kişinin sadece vücudunu sarmakla kalmayıp başlı başına bir organ görevi görür.
Bu nedenle bakıldığında yüzeysel ölçü bakımından insan vücudunun en büyük organı da kendisidir. Dermatoloji, deri ve zührevi hastalıkları kapsayan ve bu alanlarda uzmanlık isteyen bir bölümdür. Bu bölüm gelen rahatsızlıklar konusunda geniş bir yelpazeye sahiptir.
Kişilerde Görülen Deri Hastalıkları
Kişi değişen çevre nedeniyle artık sıkça karşılaşılan alerjik deri hastalıklarına yakalanıyor. Bu nedenle; kontakt ekzema, urtiker ekzama ve atopik ekzema gibi deri hastalıklarına neden olan şeyi bulmak ve bu hastalıkların iç kaynaklardan mı yoksa dış kaynaklardan mı meydana geldiğini saptamak, bu hastalığın kişide yeniden tekrarlanmasını ve kronikleşmesini önleyecektir.
Bu noktada Güneşten gelen ışınların kişinin derisinde meydana gelen olaylar nedeniyle bağışıklık sistemini baskılayıcı bir tedavi yöntemi kullanılır. Bu tedavi yönteminin pek çok hastalıkta kullanılmasının yanında verilen ilaçlara oranla daha az yan etki sahip olması nedeniyle doktorlar tarafından tercih edilen ilk tedavi yöntemlerinden biridir.
Kişilerde görülebilen pek çok deri hastalığı mevcuttur ve bu hastalıklara dermatoz ilgili bilim dalına ise dermatoloji denir. Bu hastalıklardan bazıları ise;
- Alerjik Deri Hastalıkları ( kozmotik alerji, böcek ısırığı, atopik ekzema, kontakt ekzema )
- Ürtiker ( Kurdeşen )
- Saç Hastalıkları
- Deri Enfeksiyonları ( siğiller ve mantar hastalıkları )
- Tırnak Hastalıkları
- Deri Tümörleri
- Yanıklar
- Bezi Hastalıkları ( saçlı deride oluşan kepeklenme, sivilce )
- Behçet Hastalığı
- Aşırı Terleme
- Vitiligo
- Frengi (Cinsel Yolla Bulaşabilen Hastalıklar)
18 yasindayim aknem var napabilirim