1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Balgam nefes darlığı yapar mı?

Balgam nefes darlığı yapar mı?
+ - 0

Balgam, alt solunum yollarında (bronşlar ve bronşiyoller olarak bilinir) bulunan hücreler tarafından salgılanan mukoza maddeleridir. Ağızda üretilen tükürükten farklı bir yapıdadır. Balgam, sarı, pembe, berrak, beyaz, yeşil, kahverengi veya kırmızımsı bir renkte olabilir ve farklı tıbbi koşullara bağlı kanlı balgam gibi bir durumda da görülebilir. Balgam genellikle ölü hücreler içerir. Ayrıca, akciğerlerde solunan yabancı döküntüleri, nadiren bakterileri, beyaz kan hücrelerini ve solunum yolunu enfeksiyonlardan koruyan diğer bağışıklık hücrelerini de içerebilir. Balgam üretiminin anormal şekilde artmasına sebep olan birçok tıbbi durum olabilmektedir.  Boğazdaki balgam rengine göre belirli koşulları tanımlayabilir. Örneğin kahverengi balgam, katran nedeniyle genellikle sigara içenlerde görülür. Sarı balgam, vücutta enfeksiyonun oluşmaya başladığını gösterebilir. Yeşil balgam, solunum sisteminde bakterilerin olmasına işaret edebilir ve genellikle akciğer hastalarında görülür.

Balgam Neden Olur?

Balgam çoğunlukla akciğerlerde oluşan hasarlardan dolayı ortaya çıkar. Birçok etken balgama neden olabileceği gibi çoğunlukla nezle, grip, farenjit, bronşit, sigara kullanımı ve enfeksiyon sorunları balgam üretimini arttırır. Ayrıca bebeklerde balgam oluşumuna da çok sık rastlanır. Bebeklerde balgam oluşumuna çoğunlukla, üst solunum yolunda ortaya çıkan enfeksiyonlar ve çevresel koşullar neden olur. Bununla beraber genizdeki balgam ise vücutta toplanmaya başlayan mikrop türevlerinden kaynaklanır.

Balgam Nefes Darlığı Yapar Mı?

Balgam, akciğeri ve üst solunum yolunu etkilediği için nefes darlığı yapabilir. Özellikle boğazdaki balgam enfeksiyondan kaynaklıysa nefes darlığıyla beraber burun tıkanıklığına da yol açabilir. Balgam sorunu doktorun vereceği balgam söktürücü ilaçlar ile rahatlıkla tedavi edilebilir.

Yorum Yap