Kulak egzaması, kulağın dış tarafında veya kulak kanalı içinde ortaya çıkabilen kırmızımsı ve kaşıntılı bir döküntüdür. Kulak kaşıntısı egzama sorununun belirgin bir özelliğidir. Kulak egzaması bazı durumlarda tetikleyici olmadan da ortaya çıkabilir. Kulak egzaması, çoğunlukla yetişkinleri etkilese de çocuklarda ve bebeklerde de ortaya çıkmaktadır. Kulak egzaması ağrı yapar mı ve kulak egzaması bulaşıcı mıdır soruları ise sıklıkla merak edilen konular oldu. Kulak egzaması tedavi edilmezse ağrı yapar ama asla bulaşıcı değildir. Ayrıca kulak egzaması farklı türlerde ortaya çıkabilir. Egzamaya sebep olan her tür farklı belirtilerle beraber gelir.
Kulak Arkası Egzama
Kulak arkasında ortaya çıkan egzama, kırmızı renkli, pullu, kaşıntılı ve kurudur. Kulak arkası egzaması çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir ama en sık nedenlerinden biri mantar sorunudur. Başlangıçtaki kaşıntı, belirli bir zaman sonra yerini ağrıya bırakır. Özellikle kulak kepçesinde egzama oluşumu ciddi ağrılara sebep olabilir. Bununla beraber kulak memesinde egzama oluşması sıkıntılı süreçleri de beraberinde getirebilir. Bu nedenle sistemik bir tedavi yaklaşımı gerekir. Kulak arkasını etkileyen semptomlar doktorun önereceği topikal tedavilerle yatıştırılabilir.
Kulak İçi Egzama
Kulak içinde ortaya çıkan egzama da kaşıntılı ve son derece ağrılı olabilmektedir. Özellikle son dönemlerde kulak içi egzaması baş ağrısı yapar mı sorusu oldukça merak ediliyor. Bunun cevabı farklı etkenlere bağlıdır. Kulak içindeki bu iltihaplı durum belirli bir süre sonra sinirlere baskı yaparak şiddetli bir baş ağrısına sebep olabilir. Fakat genel olarak ilk evrelerde herhangi bir ağrı yapmaz. Yalnız kulak içinde oluşan bu sorun kulak akıntılarına neden olabilir.
Kulakta Egzama Nasıl Tedavi Edilir?
Kulakta egzama geçer mi sorusu da oldukça merak edilen bir soru oldu. Kulaklarda ve dış çevrede egzamadan dolayı görülen kuruluk, kaşıntı veya kızarıklığı tedavi etmek için kullanılabilecek çeşitli tedaviler bulunmaktadır. Ayrıca, kulak egzamasının tedavisi altta yatan nedene ve etkilediği bölgeye bağlıdır. Alerjik egzamaya varsa tahrişe sebep olan sorunlar ortadan kaldırılmalıdır. Seboreik egzama ortaya çıkmışsa etkilenen bölgeye mantar önleyici krem uygulamak gerekebilir. Doktor ayrıca, iltihabı azaltmak için topikal bir steroid önerebilir. Sahip olunan egzama türüne bakılmaksızın etkilenen alan sürekli nemli tutulmalıdır. Cildi kuru yapan ve ortaya çıkan semptomları çok daha kötüleştiren sert kimyasal içerikli kozmetiklerden ve temizleyici ürünlerden uzak durmak gerekir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise kulakların doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmasını önlemektir. Güneşin zararlı UV ışınları ciddi hasarlara yol açabilir.