Vücudun belli bölgelerinde yer alan kıllar zamanla kıl dönmesine sebep olabilir. Özellikle istenmeyen tüylerden kurtulmak için kullanılan yöntemler ve vücudun nemsiz kalması kıl dönmesine sebep olabilir. Kıl ucu deri altından deri yüzeyine çıkamadığı için deri altında uzamaya devam eder. Bazı durumlarda kıl kökü iltihaplanır. Aşırı ağrı ve batma hissi yapabilir.
İleri seviyedeki kıl dönmeleri kişinin bölgede ağrı çekmesine sebep olabilmektedir. Deri hassasiyeti olduğu için ağrı ve sızı kişiyi rahatsız edebilir. İltihaplı olan kıl dönmelerinde ameliyat ile temizleme işlemi yapılmaktadır. Kıl dönmesine sebep olan en büyük faktör cildin nemsiz kalmasıdır. Ayrıca dökülen saçların kuyruk sokumu kısmında uzun süre kalmasından dolayı kıllar deri altına geçerek apseli bir şekilde kıl dönmesi meydana getirebilir.
Öncelikle deri yüzeyine çıkmamış olan kıl uçlarının rahat uzamasını sağlamak için cildin neminin sağlanması gerekebilir. İleri vakalarda cildiye(Dermatoloji) doktoruna tedavi edilmesi için başvurulmaktadır. Kıl dönmesinin durumuna göre ameliyat olunması gerekiyorsa buna yine cildiye doktoru karar vermektedir. Hastanelerin cildiye bölümlerinde tedavi olunarak bu problem ortadan kaldırılabilir.