Bebeklerimiz büyüme süreçlerini yaşarken bizim en tatlı yorgunluklarımız oluverirler. Gözümüz gibi koruduğumuz bebeklerimizde, yeni yeni gelişmekte olan vücut fonksiyonları nedeniyle birçok rahatsızlık gözlenebilir. Gece ağlamaları, pişikler, alerjiler ve gaz sancıları en sık rastlanan rahatsızlıklardır. Uykusuz gecelere neden olan gaz sancıları nedeniyle bebeklerin zorlandıkları ve uykularından oldukları bir gerçektir. Bu nedenle bebeklerin gaz sancıları için neler yapılır, sorusunun cevabını aramamız gerekir.
Bebeklerde sindirim faaliyetleri yeni oluşmaya başladığı için çeşitli sindirim zorlukları meydana gelebilir. Bu durumda sık sık gaz sancıları ortaya çıkabilir. Farklı rahatsızlıklar için ortaya çıkan bebeklerde gaz sancısı sorunu için doktorunuzdan görüş almanız yararlı olacaktır. Eğer bebeğiniz doğumdan sonra geçecek üç veya altı aylık süreçten sonra hala yoğun gaz sancıları yaşamaya devam ediyorsa, uzmanınızdan bilgi almanız doğru olacaktır.
- Bebeğinizde meydana gelen gaz sancıları ve diğer rahatsızlıklara önlem olması bakımından belirli aralıklarla doktor kontrolünden geçirin. İlk üç – altı ay arası geçmeyen sancılar için doktorunuzun önereceği tedaviler uygulanabilir. Sağlıklı bir bebekte ilk altı ay içinde gaz sancıları azalacaktır.
- Doktorunuza danışmadan gaz çıkarma ilaçlarını kullanmamalısınız.
- Bebeğinizin aldığı gıdayı daha kolay sindirebilmesi için onu dik olarak tutarak beslemeyi tercih edin.
- Bebeğinizin bacaklarından hafifçe tutarak pedal çevirme hareketi yapmak sindirime ve gaz çıkarımına yardımcı olabilir.
- Bebeğinizi pışpışlayın veya omzunuza yerleştirerek hafifçe sırtına vurun.
- Bazı masaj hareketleri bebeğin gazının çıkarılmasına veya geğirterek atılmasına yardımcı olmaktadır. Bebeğinizi kucağınıza yüzükoyun yatırarak sırtına hafifçe sıvazlayabilirsiniz.
- Bebeğinizin gazı kucağınıza veya omzunuza alarak uygulayacağınız yumuşak hareketlerle giderilmediyse, gıdasını aldıktan sonra, 8 – 10 dakika kadar yüzükoyun ve karın üstü yatırabilirsiniz.