1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Paslı metal batması için hangi doktora gidilir?

Paslı metal batması için hangi doktora gidilir?
+ - 2

Günlük hayat sırasında ayağa ya da vücudun herhangi bir yerine paslı metal batması görülebilir. Bu durumun en önemli sonucu ise ayağın enfeksiyon kapmasıdır.

Özellikle paslı metallerde bulunan ”Clostridum Tetani” isimli mikroorganizma, paslı metalin vücuda batması sonucu kana karışır. Kana karışan bu canlı, kan içerisinde çoğalmaya başlar. Bir süre sonra da kana ”Tetanospazmin” denilen hastalık yapıcı etkenin bulaştırır.

Bu etken kanda ve çeşitli doku ve organlarda etkiler oluşturarak Tetanoz hastalığına neden olur. Bu hastalık, aşı yapılmaması durumunda öldürücü etkiye sahiptir.

Bu nedenle, ayağına, eline, koluna veya vücudunun herhangi bir yerine paslı metal, bıçak, keser gibi malzemeler batan kişiler mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalı. Yara yeri tentürdiyot ile temizlenmeli, tetanoz aşısı yapılmalı ve hastaya koruyucu olması için antibiyotik enjeksiyon yapılmalı.

Bu hastalığa karşı Tetanoz aşısı mevcuttur. Bu aşı gebelik sırasında 2 defa, doğumdan sonra 3 defa yapılmaktadır. Ayrıca 8. sınıfa giden çocuklara da yapılmaktadır.

Bu aşının koruyuculuğu 5 yıldır. Örneğin, 1 yıl önce paslı bıçak ile elini kestiği için aşı yapılan kişi, 1 yıl sonra da paslı bir metal vücudunu yaraladığında tekrar tetanoz aşısı yapmasına gerek yoktur. Çünkü aşı 5 yıl koruma sağlamaktadır.

Ayrıca paslı olmayan metallerden de hastalık bulaşabilir. Önemli olarak bilinmelidir ki sadece metaller değil; cam kesikleri, diken batması, yara bir yere toprak bulaşması durumunda da tetanoz hastalığı bulaşabilir. Yani metal yaralanması şart değildir.

Paslı metal batması için hangi doktora gidilir?

Enfeksiyon hastalıkları

Yorum Yap

Yorumlar (2)

  1. 6 sene önce

    Hocam ayağıma çok küçük bir yara var köydeyim çivi mi başka bi şey mi bilmiyorum yara o kadar a küçük ki toplu iğne ucu kadar yarayı kanatıp kolanya sürdüm doktara gitmrm gerekir mi

    • Burası doktorların soru cevapladığı bir sayfa değil. Şikayetiniz konusunda bir sağlık kurumuna başvurmanızı öneririm.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.