1. Ana Sayfa
  2. Genel

Cam neyden yapılır?

Cam neyden yapılır?
+ - 0

Günlük Hayatımızın her aşamasında kullandığımız camın ana maddesi kumdur. Eritilerek cam elde edilir. Ancak sade kumun erimesi için gerekli olan ısı derecesi çok yüksek olduğu için onun içerisinde yaklaşık % 10 kireç (Kalsiyum karbonat) ve % 15 soda yani sodyum karbonat eklenir. Bu eklemeler yapıldıktan sonra kumun erimesi için gerekli olan ısı 1700˚C derecesinden 850˚C dereceye düşmektedir.

Fabrikalardan çıkmakta olan camların içeriğinde katılan malzemeler ve değerleri; %46kum, %26 kırık cam (hurda), %13 sodyum karbonat (soda), %11 Kalsiyum karbonat ve magnezyum karışımlı mineral (dolomit ), %3 kireç,  %1 sodyum sülfattır.

Tüm bu karışımlar sayesinde camın tamamı şeffaf ve pürüzsüz hal almaktadır. Ayrıca cam imal etmek için oluşan maliyet de düşer. Cam şekillendirmesi de daha kolay olur. Eğer cam yapılacak kumun içerisine soda ve kireç katılmaz ise elde edilen cam tamamen şeffaf olmaz ve pürüzlü görünür. Bu şekilde edilen camlara seramik denilmektedir.

Cam hayatımızda birçok yerinde kullanılır. Kullanıldığı alanlar arasında evimizin camları, ayna, bardak ve kâseler, borcam, Tabaklar ve ampul gibi hemen hemen her yerde karşımıza çıkar.

Yorum Yap