Türk kültürünün yerel içeceği olan boza sağlık için faydalı ve zengin besin içeriğine sahiptir. Boza imalatında kullanılan hammadde darı ile bulgur veya mısırdır. Bunların dışında içerisine su ve şeker katılmaktadır. Bozanın lezzeti kullanılan malzeme darı, bulgur irmiği ise farklı, mısır irmiği ise farklı olabilmektedir. Bozaya aroma kazandırmak için içine ilave edilen pekmez, karanfil, zencefil, Hindistan cevizi, tarçın kişinin tercihe bağlıdır. Orijinalinde boza sarı leblebi ve tarçın ile içilmektedir.
Boza yapımı için mısır irmiği, şeker ve su gereklidir. İrmik ve su ile homojen kıvam alma aşamasından sonra içerisine az miktarda katılan kuru maya ve şekerle en az yarım gün bekletilen boza içime hazır hale gelmektedir. Boza mayalandıktan sonra tatlı bir lezzette olsa da bekleme süresi uzadıkça yerini ekşi bir tada bırakıyor.
Geleneksel içecek olan bozanın faydaları arasında en çok yüksek enerji vermesi bilinir. Bu sebeple kış aylarında daha çok satılan bir üründür. Boza içeriğinde A, B1, B2 ve E vitaminleri, sodyum, niasin, fosfor ve demir bulunur. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir, kanseri önler, emziren anneye süt yapar, sindirim sistemini düzenler, soğuk algınlığına iyi gelir.