1. Ana Sayfa
  2. Genel

IMF Nedir?

IMF Nedir?
+ - 0

IMF, ismi sıkça duyulan uluslararası para fonu anlamına gelen bir kavramdır. IMF uluslararası mali sistemin içeriklerini düzenler. 1944 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde Woods kasabasında kurulmuş olan IMF, 1947 yılında resmi anlamda çalışmaya başlayan uluslararası bir organizasyon olarak dikkat çeker.

IMF kredileri, bilinenlerin aksine az miktarda oluyor. Ancak buna rağmen birçok ülke IMF’den kredi almak ister. Çünkü IMF’nin bir ülkeye kredi veriyor olması demek diğer ülkelerin de o ülkeye borç vereceği anlamına gelir. Kısacası IMF krediler, krediyi alan ülkeler için diğer ülkelerin gözünde güvence oluşturuyor.

Bu nedenle IMF ülkeler için yeşil ışık anlamına geliyor. Bir ülke bir diğer ülkeden borç istediğinde borç verecek olan ülke IMF’nin borç vereceği ülkeye kredi imkanı sağlayıp sağlamadığına bakar. Eğer IMF borç vermişse bu bir güvence olduğundan o ülkede borç verir.

IMF’nin Görevleri Nelerdir?

Uluslararası anlamda ödemeler bilançosu ağır olan ülkelere kısa ve uzun vadeli krediler temin eder. IMF ayrıca ülkelerin kur politikalarını da inceler. Ülkelerin ticari bankalara veya resmi kurumlara olan borçlarını ödeyememeleri durumunda taraflar arasında ara buluculuk görevini üstelenir.

IMF aynı zamanda ülkelere teknik destek yardımı da sunar. IMF’nin işleyişinde öncelikle IMF’ye üye olan ülkeler için belli bir kota belirlenir. Kota belirlenirken ülkenin yurt hasılatı ile dış ticaret hacmi dikkate alınır. Bu kota o ülkenin fona ödeyebileceği miktarı, fondan çekebileceği kredi miktarlarını, fondaki bulunan oy hakkını belirler.

Ülkeler fona üye olduktan sonra fonun % 75’ini kendi ülkesinin para birimine göre %25’ini ise dolar değerinden yatırır. Böylelikle fon içerisinde her an kullanıma hazır her ülkenin para birimi yer alır. IMFkredilerinin geri ödeme süresi genel anlamda 3 ya da 5 yıldır.

Yorum Yap