Bir kişi esnemeye başladığına, genelde ortamda bulunan kişilerin de esnemesine neden olur. Esnemek, ilginç ve bulaşıcıdır. Peki, neden esneriz? Esnemenin sebepleri her zaman aynı mıdır? Esneme sorusunun cevabı asırlar öncesinden bu yana aranmış ve farklı cevaplar verilmiştir. Daha sonra bilim devreye girmiş, esneme üzerine deneyler yaparak esnemenin nedenlerini bulmaya çalışmış. Genelde yorgun veya uykusuz olduğumuzda esniyoruz, ancak esneme anlarımız bununla sınırlı değil. Esnemenin ne olduğunu ve günümüzde bilinen cevapları sıralamaya çalışalım:
- Esnemenin içgüdüsel bir davranış olduğunu söyleyebiliriz. Yeni doğmuş bir bebeğin bir yetişkinde bu davranışı görmeden esnediğini biliyoruz.
- Esnemeyle ilgili en yaygın görüş vücudun yeterli oksijeni almak için sergilediği bir davranış olduğudur. Karbondioksitin fazla olduğu ortamlarda insanların daha fazla oksijen almak için esnediğine dair bir görüş vardır. Fakat yapılan araştırmalarda bu bilginin kesinliğine dair bir sonuç bulunmamaktadır.
- Esneme davranışında evrimsel süreçlerin rol oynadığını düşünen bilim adamlarına göre esnemek, insanlarda ve hayvanlarda dişleri gösterme hareketleridir ve rakiplere karşı yapılır. Bu görüş de kesinlik içermemektedir.
- Son zamanlarda ortaya atılan görüşe göre esnemek beyin ısısını düşürmek için yapılan bir harekettir. Tıpkı çok çalışan bir bilgisayar gibi ısınan beynin soğuma ihtiyacını bu şekilde sağladığı düşünülür. Yapılan araştırmalarda bu görüşü destekleyen bazı sonuçlar elde edilmiştir.
- Uyku ve yorgunluk sonrası beynimizin belirli bölgelerinde görülen faaliyetler neticesinde esnemenin meydana geldiğine dair görüşler de mevcuttur.