Ateş, vücut ısısının normal ritminin üzerine çıkması durumu olarak tanımlanır. Ateş ölçülürken 3 temel yöntem bulunmaktadır.
Normal vücut ısısı:
- Oral (ağızdan) ölçümde: 36-37.8 derece
- Rektal (anal) ölçümde: 39 derece
- Aksiller (koltuk altı) ölçümde 36 derece dir.
Aksiller ölçüme güvenilmediği için pek tercih edilen bir yöntem değildir. 3 yaşın altındaki çocuklarda rutin olarak rektal ölçüm yapılır. Oral ölçümde ise soğuk veya sıcak içecek tüketimi, sigara içme, çok sık nefes alma gibi durumlar hatalı sonuç alımına neden olabilmektedir.
Ateş en sık olarak enfeksiyon hastalıklarında ortaya çıkan bir klinik tablodur. Bunun dışında ateş yüksekliği kanserlerde, immunolojik sistemlerde veya çeşitli ilaç kullanımlarında da görülebilir. Ancak bu şekilde görülme ihtimali oldukça düşüktür. Yüksek ateşle hastaneye başvuran kişide öncelikle enfeksiyon düşünülür.
Ateşe baş ağrısı, üşüme titreme, terleme, yutma güçlüğü, öksürük, halsizlik-kırgınlık, burun akıntısı, kulak ağrısı, ishal, ağrılı işeme, vaginal akıntı, döküntü gibi semptomların bir kısmının da eşlik etmesi enfeksiyon ihtimalini çok daha yükseltmektedir.
Ateşi herkeste düşürmeye gerek yoktur. Ateş 41 derecenin üzerine çıkmadığı sürece büyük sorun oluşturmaz. Her hastada mutlaka düşürülmesi gereken bir etken değildir. Ancak küçük çocuklarda, hamilelerde, yaşlılarda ve kalp hastalığı olanlarda düşürülmesi zorunludur.
Ateş nasıl düşürülür?
- Çeşitli ateş düşürücüler kullanılarak ateşin düşmesi sağlanabilir. Ancak bu ilaçlar kesinlikle doktor kontrolü ile alınmalıdır.
- Buz torbaları
- Islak sünger ve çarşaflar
- Vantilatör
- Ilık duş ile ateş düşürülebilir. Ateşi olan hasta kesinlikle soğuk duşa sokulmaz. Bu hipotermi denilen vücut ısısının aniden düşmesi olarak tanımlanan soruna yol açar ki daha büyük sorunlar oluşturabilir. Bu nedenle ılık duş yaptırılması ateş düşürülmesine yardımcı olur.