Yağ bezesi için hangi doktora gidilir sorusu son dönemlerde sıklıkla sorulan bir soru oldu. Bundan önce yağ bezesi nedir bilmek gerekiyor. Yağ bezesi, derinin altındaki yağ hücrelerinin aşırı bir şekilde büyümesi nedeniyle oluşan iyi huylu, küçük kistlerdir. Yağ bezeleri, çoğunlukla cilt rengindedir, ancak hafif sarı bir ton alabilir. Yağ bezeleri, vücudun hemen hemen her yerinde görülebilirler, ancak en sık göğüs, omuz, boyun ve koltuk altlarında ortaya çıkarlar, nadiren de kaslarda ve iç organlarda görülebilirler. Bu bezeler, tüm yaş gruplarını etkiler ancak, çoğunlukla 40-60 yaş arası insanlarda ortaya çıkarlar.
Yağ Bezesi Neden Olur?
Yağ bezesinin tam manasıyla neden oluştuğu bilinmemektedir. Fiziksel travma nedeniyle ortaya çıkabilmeleri mümkündür. Bununla birlikte travmanın, bir yağ bezesinin oluşmasına neden olup olmadığı veya yağ bezesinin sadece vücudun o bölgesine yapılan tıbbi müdahale sonucunda keşfedilip keşfedilmediği de bilinmemektedir. Diğer nedenler arasında ise gardner sendromu, multipl lipomatoz gibi genetik (kalıtsal) durumlar, alkol ve nadir de olsa madelung hastalığı bulunabilir.
Yağ Bezesinin Belirtileri Nelerdir?
Yağ bezesi olan bir kişi, derinin hemen altında yumuşak, oval şekilli bir yumru hissedebilir. Yağ bezeleri genellikle, eklemleri, organları, sinirleri veya kan damarlarını etkilemedikçe ağrısızdır. Çoğu durumda, farklı semptomlara neden olmazlar. Derinin altında daha derin bir konumda meydana gelen yağ bezeleri ise görülemez ve hissedilemezler. Bununla birlikte, derin konumda olan bazı yağ bezeleri belirli sinirlere veya iç organlara ani baskılar uygulayabilir. Bu durum, bazı sıkıntılı semptomlara yol açabilir. Örneğin, bağırsakların üzerinde veya yakınında bir yağ bezesi olan bir kişi mide bulantısı, kusma ve kabızlık sorunları yaşayabilir.
Yağ Bezesi İçin Hangi Doktora Görünülmelidir?
Yağ bezesi için hangi doktora görünülmelidir sorusunun birkaç cevabı bulunmaktadır. Yağ bezeleri vücudun farklı bölgelerinde ortaya çıkabildiği için farklı bölüm doktorlarına başvurmak gerekebilir. Örneğin gözdeki yağ bezesi ve göz çevresindeki yağ bezeleri için göz bölümüne, sırtta yağ bezesi, sırtta oluşan şişlik, karında yağ bezesi, bacakta beze ve koldaki yağ bezesi için genel cerrahiye, kasıkta yağ bezesi için ürolojiye, bikini bölgesinde beze için jinekoloji bölümüne gidilmelidir. Ayrıca, yüzdeki yağ bezesi, boyundaki yağ bezesi, kulak arkası yağ bezesi, ensede çıkan yağ bezeleri, çenedeki yağ bezeleri ve yanakta beze için dermatolojiye, göğüsteki yağ bezesi için göğüs hastalıklarına ve bebeklerde yağ bezesi için pediatri bölümlerine başvurmak gerekiyor.
Yağ Bezesi Tehlikeli Midir?
Yağ bezesi neredeyse her zaman iyi huyludur, yani kanser riski taşımaz ve kanser hücresine dönüşmez. Hızlı büyüyen veya ağrılı olan yağ bezesi, doktor tarafından kontrol edilmelidir ve bazı durumlarda biyopsiye ihtiyaç duyulabilir.
Yağ Bezesi Hangi Bölgelerde Görülebilir
Yağ bezesi vücudun tüm bölgelerinde ortaya çıkabilir. Ancak hastaların birçoğu sırtımda yağ bezesi çıktı ve kafamda yağ bezesi var şikâyetiyle ilgili bölümlere başvuruyorlar. Bu durum, yağ bezesinin daha çok sırtta, kafada, ensede ve boyunda çıktığını göstermektedir. Bu bezelerin boyutları birçok farklılıklar gösterebilir. Bazıları 1-2 mm arasındayken bazıları 5-10 mm arasında görülebilir. Ayrıca bazı bezeler yumuşak, bazı bezeler ise sert yapıdadır. Özellikle de parmakta yağ bezesi ve bilekteki yağ bezesi sert yağ bezesine örnek gösterilebilir.
Yağ Bezesi Ağrı Yapar mı?
Yağ bezesi çoğunlukla ağrı yapmaz. Ama el, parmak, ayak ve genital bölgelerdeki bezeler bazı durumlarda ağrılı olabilmektedir.
Yağ Bezesi Nasıl Tedavi Edilir?
Birçok durumda, yağ bezesinin tedavi edilmesine gerek yoktur. Tedavinin yerine doktor, bezelerin düzenli aralıklarla izlenmesini tavsiye edebilir. Bu bezeler, hastanın konumu ve görünüşünü etkiliyorsa cerrahi müdahale yapılabilir. Bazı durumlarda bezeler, ağrıya sebep olur veya kas gelişimini büyük oranda etkiler. Bu gibi durumlarda bezenin çıkarılması gerekir. Bezeler çevreledikleri dokuyu istila etmezler. Bu nedenle doktor, deride küçük bir kesi yaparak bezeyi sıkıp çıkarabilir veya liposuction yöntemini kullanabilir. Liposuction işlemi sırasında, bezeye küçük bir kesi atılır ve atılan kesiye kanül adı verilen ince, içi boş bir tüp yerleştirilir. Kanül daha sonra tüp boyunca vakumlanan yağı gevşetmek için ileri geri hareket ettirilir. Liposuction, büyük bezeler için faydalı olabilir. Bezeleri çıkarma uygulamaları çoğunlukla lokal anestezi altında yapılır ve hastalar aynı gün taburcu edilir.
Bir diğer tedavi yöntemi ise streoid enjeksiyon uygulamasıdır. Bu işlem, bezenin olduğu bölgeye lokal anestezi altında steroid enjeksiyonunu enjekte etmeyi içerir ve bezenin büyümesini durdurarak küçülmesini sağlar. Yağ bezelerini tamamen küçültmek için bölgeye çok sayıda enjeksiyon yapılması gerekebilir. Steroid enjeksiyonları, hali hazırdaki büyük beze büyümeler için faydalı olmayabilir. Bu yöntem, cerrahi olarak erişilmenin zor olduğu bölgeler ve küçük bezeler için etkilidir.
Yağ Bezesi İçin Alternatif Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Yağ bezesini önlemek veya tedavi etmek için bazı alternatif tedavi yöntemleri de mevcuttur. Henüz kesin olarak bilinmemekle beraber elma sirkesi yağ bezelerine iyi gelebilir. Elma sirkesi asetik asit içerir ve asetik asidin vücutta yağ birikmesini önleyebileceği ve metabolizmayı iyileştirebileceği düşünülmektedir. Ayrıca, bal ve sarımsak da bezelere iyi gelebilir.
Yağ bezesinin oluşumunu önlemek için de bazı yaşam tarzı değişiklikleri gerekebilir. Bunlar;
- Kilo vermek ve egzersiz yapmak: Yapılan bilimsel araştırmalar, fazla kilo ile yağ bezesinin gelişimi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğuna işaret etmektedir. Bunun için gün içerisinde mutlaka egzersiz veya spor yapılmalı ve sağlıklı bir diyet programına uyulmalıdır.
- Sağlıksız yağlardan kaçınmak: Yağ bezeleri, yağ dokusu birikimi olduğu için yemeklerde sağlıksız yağlardan, özellikle de trans yağlardan kaçınılması tavsiye edilir. Bunların yerine genel sağlık artırıcı ve antienflamatuar etkileri ile bilinen omega-3 yağ asitleri tüketilmesi önerilir.