Genel olarak bakıldığı zaman hastalıkların tedavisinde kullanılan ve etkili bir tedavi aracı olan serum sıvısı iğne ile damardan vücudumuza aktarılmaktadır. Serum insan ve ya hayvan kanında elde edilir. Alınan kanın pıhtılaşma sonrasında geriye kalan sıvı bir materyaldir. İnsandan alınan kan ilk olarak cam bir kavanoza konulur ve kanın pıhtılaşması için santifüj yöntemi uygulanır. Bu yöntem sonrasında geriye kalan sarı su serumdur. Birçok hastalığı tedavisine yardımcı olan serum bu yöntemle elde edilir.
Bağışıklık sistemi zayıflayan kişilere destek olması için kan antikorlarını ayrılması ile elde edilen seruma anti-serum denilmektedir. İnsan veya hayvanların vücudunda doğası gereği kanda kendisini hastalıklara karşı koruyan antikor bulunmaktadır. Bu antikorlar kandan ayrıştırıldıktan sonra geriye kalan sıvı anti-serumdur. Ayrıştırılarak elde edilen anti-serum hastalık taşıyıp taşımadığı konusunda tetkiklere alınır. Bu şekilde elde edilen serumlar gazlı kangren, gıda zehirlenmesi, kuduz tetanos, tifüs, kolera, veba, dizanteri ve difteri gibi hastalıklarda bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılır.
Ayrıca bazı serumlarda elektrolitleri azalan hastalara verilir. Aşırı su kayıpları, bünye dirençsiz ise, şeker oranı düşmüşse, bazı hastalıklar ile savaşıyorsa ve kaybolan elektrolitlerin geri kazanılması için verilen serumlara da hipertonik serumlar denilmektedir. Hipertonik serumların içerisinde, tuzlu ve şekerli su bulunur. Bu su bazı vitaminler de içerir. Tuzlu olarak hazırlanan serumlar saf su ile salin adı verilen bir madde ile hazırlanmaktadır.