1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Meme ağrısı için hangi doktora gidilir?

Meme ağrısı için hangi doktora gidilir?
+ - 0

Her yaştan insanları etkileyebilen ve aynı zamanda mastalji olarak da bilinen meme ağrısı son dönemlerde ciddi bir artış göstermiştir. Meme ağrısı kadınlarda meydana geldiği gibi erkeklerde de etkili olabilmektedir. Bu durum özellikle kadınlarda menopozdan önce ve sonra ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, meme ağrısı en çok üreme yıllarında görülür. Kadınların yaklaşık %70’i yaşamları boyunca bir noktada meme ağrısı yaşamaktadır, ancak bu sorundan muzdarip olan kadınların yalnızca %15’i tıbbi tedaviye ihtiyaç duymaktadır. Erkeklerde ise bu oran oldukça düşüktür ve sadece %1’i acil müdahaleye ihtiyaç duyabilir. Meme ağrısının şiddeti ve yeri değişebilir. Bu ağrı her iki memede, bir memede veya koltuk altında oluşabilir. Ağrı düzeyi bazı durumlarda hafif olabildiği gibi zaman zaman şiddetli de olabilir. Ancak bu sorun, genel olarak hassasiyet, keskin yanma veya göğüs dokusunun sıkılması gibi semptomlar gösterir. Tüm bunlarla beraber kadınlarda meydana gelen adet, gebelik, emzirme ve menopoz gibi olaylara bağlı olarak meydana gelen hormonal değişiklikler de meme ağrısı üzerinde etkili olabilir.

Meme Ağrısı Nedenleri

Meme ağrısının nedenleri değişiklikler göstermektedir. Ortak nedenler ise şunlardır;

  • Meme kistleri: Bazı kadınlarda meme ağrısının gelişme riski diğer kadınlara göre çok daha fazla olabilir. Zaman zaman, süt kanalı veya salgı bezi değişiklikleri meme kistlerinin oluşumuna neden olabilir. Memedeki bu kistler, meme bölgesinde bir topak gibi hissedebilir. Bunlar, yumuşak veya sert olabilen sıvı dolu keselerdir. Bu kistler meme ağrısına neden olabilir veya olmayabilir. Bu kistler tipik olarak adet döngüsü sırasında genişler ve menopoza girdikten sonra kaybolur. Meme kistlerinin çoğu hücrelerden ziyade sıvıdan oluşur. Bu kistler, tümörlerden farklıdır ve kanserli değildir.
  • Kullanılan ilaçlar: Kullanılan bazı ilaçlar meme ağrısının gelişmesine ciddi düzeyde katkıda bulunabilir. Örneğin, üreme hormonlarını etkileyen ilaçlar, doğum kontrol hapı, psikolojik sağlık koşulları için uygulanan bazı tedaviler ve bazı kardiyovasküler terapiler meme ağrısına neden olabilir.
  • Meme ameliyatı: Meme ameliyatları ve skar dokusu oluşumları meme ağrısına sebebiyet verebilir. Bu ağrının şiddeti ve türü bireyler arasında değişmektedir. Ağrının oluşumu sinir hasarlarından veya enflamasyondan (iltihap) kaynaklanabilir. Ağrı, memenin yüzeyini etkileyebilir veya derin bir bölgede olabilir. Ağrının miktarı ve tipi zamanla değişebilir. Ameliyattan kısa bir süre sonra ise ağrı şiddetli bir hale gelebilir.
  • Ameliyattan sonraki uzun vadeli etkiler arasında, hassasiyet artışı, meme ucu ağrısı, uyuşukluk, kolu kaldıramamak ve şişlikler bulunabilir. Bu etkilerin bazıları 6 ay veya çok daha uzun sürebilir.
  • Koztokondrit: Koztokondrit veya kostosternal sendrom olarak bilinen bu sorun, kaburgaları ve göğüs kemiğini bağlayan kıkırdak iltihabıdır. Bu sorun artrit ile de oluşabilir. Boyun veya üst sırttaki artrit de göğüste ağrı veya uyuşukluğa neden olabilir. Ayrıca bir yaralanma veya fiziksel zorlanma ile de ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda ağrının yanında şişme de olabilir. Bu durum en sık 40 yaşın üzerindeki kadınları etkilemektedir.
  • Fibrokistik meme değişiklikleri: Fibrokistik meme değişiklikleri bir veya her iki memenin hassaslaşmasına, topaklanmasına ve şişmesine sebep olabilir. Bunun sebebi sıvı dolu kistlerin ve fibröz dokuların birikmesidir. Meme başı boşalması da ortaya çıkabilir.
  • Mastitis: Bu sorun göğüs bölgesinde ortaya çıkan ağrılı bir enfeksiyondur. En çok emziren kadınlarda, tıkalı süt kanalı nedeniyle görülür. Bununla beraber gebe kadınlarda doğum sonrası da ortaya çıkabilir. Belirtileri arasında yüksek ateş, ağrı, yorgunluk, kızarıklık ve şişlik gibi sorunlar bulunur.
  • Kalitesiz veya yanlış sütyen kullanımı: Göğüs ağrısı uygun olmayan bir sütyenden de kaynaklanabilir. Kalitesiz, çok sıkı veya gevşek bir sütyen memeleri sıkıştırabilir. Bu durum rahatsızlığa sebep olabilir.
  • Meme kanseri: Bu kanser türü bazı semptomlara yol açabilir. Özellikle kadınlar tarafından sorulan meme kanserinde ağrı olur mu konusuna birkaç yönden bakmak gerekir. Çoğu meme kanseri herhangi ağrıya neden olmaz. Bununla birlikte, enflamatuar meme kanseri ve bazı tümörler meme ağrısına sebebiyet verebilir. Meme kanseri oldukça riskli bir hale gelebilir. Bunun için memede bir yumru fark edilirse, adetten sonra meme ağrısı geçmezse, meme başlarında boşalma veya kan görülürse, kızarıklık ve yüksek ateş gibi meme enfeksiyonlarıyla tutarlı semptomlar varsa doktora görünmek gerekir. Meme kanserinden şüphelenen kişiler ayrıca, ayna karşısında ayakta durur vaziyette, sağ göğüslerini sol elleriyle sol göğüslerini de sağ elleriyle, göğüs üzerinde küçük daireler çizecek şekilde ve özellikle de çok baskı uygulamayarak parmakların iç yüzleriyle temas ettirerek kendilerini muayene edebilir. Şekil bozuklukları, ele gelen kitle veya diğer durumlarda tıbbi tedavi gereklidir.
  • Sırt, boyun veya omuz burkulmaları: Vücudun bu bölgelerindeki burkulmalar memelerde ağrılı hislere neden olabilir. Bu, üst gövdedeki sinirlerin dağılması nedeniyle ortaya çıkabilir. Burada özellikle sırt ağrısı, memelerdeki hassasiyeti de arttırabilir.
  • Göğüs duvarı ağrısı: Bir dizi koşul göğüs duvarında ağrıya neden olabilir. Bu bazen olmasa da memeden geliyormuş gibi hissedebilir. Göğüs duvarı ağrısının yaygın nedenleri arasında ise göğüste çekilmiş bir kas hissi, koztokondrit veya tietze sendromu nedeniyle kaburgaları çevreleyen dokunun iltihabı, anjin veya safra kesesi taşları bulunur. Bu sorun, bayan ve erkeklerde eşit şekilde görülebilir.

Meme Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Erkek ve kadınlardaki meme ağrısı için hastanelerin genel cerrahi bölümüne gidilmelidir.

Erkeklerde Meme Ağrısı

Erkeklerde ortaya çıkan meme ağrısı çoğu zaman risk taşımaz ve iyi huyludur. Erkek meme ağrısının en yaygın nedenleri arasında yaralanma, travma, sürtünme, meme dokularında enfeksiyon, kistler ve az görülen fibroadenoma olarak bilinen iyi huylu meme tümörleri bulunur. Tüm bunlarla beraber çok nadir de olsa erkeklerde de meme kanseri riski olabilmektedir.

Meme Ağrısı Nasıl Geçer?

Meme ağrısı kısa sürede kaybolursa, herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Uzun süreli olduğunda doktora görünülmelidir. Doktor muhtemelen testler yapacaktır ve ibuprofen etkenli basit ağrı kesiciler önerecektir. Bunun yanında uygun bir sütyen kullanmak,  A, B6 ve E vitaminleri tüketmek, kafein ile tuzu azaltmak ve çuha çiçeği yağıyla göğüs bölgesine masaj yapmak ağrıyı hafifletebilir.  Bu bitkisel yağ özellikle hamile kadınlarda iyi bir şekilde çalışabilir.

Yorum Yap