1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Genel cerrahi (Hariciye) hangi hastalıklara bakar?

Genel cerrahi (Hariciye) hangi hastalıklara bakar?
+ - 0

Genel cerrahi yani bir diğer adı ile hariciye bölümü, vücutta meydana gelen yerel ve sistematik sorunları cerrahi yöntemlerle tedavi eden bölümün genel adıdır. Bu bölüm pek çok sağlık sorununun tanı ve tedavisinde aktif olarak görev alıyor. Ancak bu bölümün baktığı asıl rahatsızlıklar ise;
Kıl Dönmesi; kişide kıl dönmesi, kılların göbek ve kuyruk sokumunda cildin alt tarafına geçmesi sonucu apse, yara ve fistül oluşturması ile meydana gelir.
İrritabl Kolon Hastalığı; kişinin ince bağırsağında rastlanan bir hastalık türüdür. Kişide gaz, ağrı, dışkılama bozukluğu, şişkinlik ve kramp şeklinde kendini gösterir. Bazı hastalarda ise birkaç gün sürebilen katı dışkılama ve kabızlık şeklinde meydana gelebiliyor.

Chron Hastalığı; kişide chron oluşumu, kişinin sindirim sistemini oluşturan yemek borusu, mide, ince bağırsak ve kalın bağırsakta bulunan ve birkaç bölüme tutunabilen, tutunduğu bölümde ise ülser ve kalınlaşmaya neden olan bir hastalık türüdür. Bağırsaklarda oluşan bu kalınlaşmalar bölgede darlığa sebep olur.

Paratiroid Hastalıklar; kişide paratiroid bezler, boyunda bulunan troid bezlerin her iki yanında bulunan ve bitişik olarak yerleşmiş olan, yuvarlak şekilli, sağ ve sol tarafta ikişer adet olmakla birlikte 4 adet kırmızı renkte ve mercimek büyüklüğündeki bezlerin genel adıdır. Kişide bulunana bu bezlerde meydana gelen hastalıkların genel adına “paratiroid hastalıklar” denir.
Apandisit; kişide apandisit, karın bölgesinin sağ alt tarafında bulunan ve kalın bağırsağın ilk parçasının yani çekumun iç kenarında 5-8 cm uzunluğunda ve 0.5 cm çapında solucan tarzı kıvrımlı bir oluşum vardır. Bu oluşuma apandisit denir. Kişide meydana gelebilecek olan hastalıklar sonucu bu bölge zarar görebilir. Diğer Hastalıklar ise;

 

  • Epilepsi
  • Fıtık
  • Venöz Sistem Hastalıkları
  • Bağırsak Hastalıkları
  • Obezite
  • Hemoroid bunlardan bazılarıdır.

 

Yorum Yap