Birçok kişinin içtiği bira alkol oranı en düşük olan içecek olarak nitelendirilmektedir. Bira bileşeni içinde yer alan şerbetçi otu ile arpa mayalanmaya devam ettiği sürece içilebilecek bir içki çeşididir. Ancak mayalanma süresi sona eren bira içilmez hal bir almaktadır. Kimyasal bileşenleri bakımından bira faydalıdır. İştah açmaya, idrar söktürmeye ve harareti kesmeye yarar.
Genel olarak alkol ve bira üretimi için kullanılan maddeler hangi etkiye oluşturmaktadır, pek bilinmez. Alkol etkisini yaratan ana madde şekerli ve nişastalı maddelerdir. Bunlar da en çok arpada bulunur. Bu nedenle bira üretiminde kullanılan madde arpadır. Acı tadı vermesi için de şerbetçi otu ilave edilir. Şeker içeren ürünü alkole ve karbondioksite çevirmesi için maya kullanılır. Akışkan kıvamı ve ulaşmasını sağlamak içinde su eklenir.
Bira imalatı için arpa ıslatılır. Dinlenmeye bırakılır. Çimlenmiş haliyle arpalar silolarda kurumaya alınır. Bu sürede yaklaşık 2 ay kadardır. Sonrasında değirmende un haline getirilir. Öğütülen çimli arpalar yani malt 75 derecede ısıtılarak içeriğinde oluşan dekstrin maltoz şekeri ayrıştırılır. Biraya köpüğünü veren fosforlu maddeler ve basit azotlar geride kalır. Kalan ürüne şerbetçi otu çiçeği eklenir. 2 saat kadar kaynatılıp süzülür. Son aşamada somut olarak şişelenirler. Yaklaşık 2 ay kadar daha mayalanmaya bırakılır. Sonrasında bira içilmeli hazır hale alır.